MATEJ MARUŠIN
MÁRIA BARTALOS
TOMÁŠ MAŠTALÍR
DÁVID HARTL

TRHLINA

RÉŽIA: PETER BEBJAK
PRÍBEH

Možno je to len legenda, možno zámerná mystifikácia a možno desivá pravda. Ale priveľa z tohto príbehu sa naozaj stalo…

Nezamestnaný absolvent vysokej školy sa jedného dňa v rámci absolventskej praxe dostane do partie, ktorá vypratáva budovu bývalej psychiatrie. Náhodou objaví záznamy pacienta Waltera Fischera, ktorý pred sedemdesiatimi rokmi záhadne zmizol v pohorí Tribeč. Keď sa po dvoch mesiacoch podobne záhadne objavil, bol dezorientovaný, po celom tele mal nevysvetliteľné zranenia a nedokázal popísať, čo sa mu stalo a kde strávil posledné týždne. Ani napriek dlhej hospitalizácii sa už nikdy nedal dohromady.

Keď Igor ďalej pátra po podrobnostiach jeho príbehu, zisťuje, že tento prípad vôbec nie je ojedinelý. Záznamy o ľuďoch, ktorí zmizli v pohorí Tribeča, siahajú ďaleko do minulosti. Viaceré sa však stali len relatívne nedávno. Spolu s priateľkou Miou, fanúšikom konšpiračných teórií Andrejom a tvrdým skeptikom Dávidom sa vydávajú priamo do tribečských lesov zistiť, aká je pravda. Pátranie, ktoré na začiatku pôsobí ako nevinná zábava nesúrodej skupinky, však končí tragicky…

Matej Marušin (Igor)

Matejova cesta k herectvu nebola priamočiara. Študoval na strojníckej priemyslovke, profesionálne hral futbal – v Manchester City, talianskom Udinese Calcio a AlbinoLeffe, ale aj v 1. FC Brno. Aktívnu hráčsku kariéru ukončil v Českých Budějoviciach, aby začal študovať na VŠMU. Účinkuje vo viacerých divadlách a za stvárnenie postavy katolíckeho disidenta Krčméryho získal aj uznanie odbornej verejnosti. Diváci ho mohli vidieť v rozprávke Sedem zhavranelých bratov.

Filmografia (výber)

2015 Sedem zhavranelých bratov (Milan)

Divadlo (výber)

Slovenské národné divadlo

Ľ. Feldek – Nepolepšený svätec (Silvester Krčméry)
P. Weiss – Zo života ľudstva (Dodo)
W. Shakespeare – Veselé paničky winsdorské (John Rugby)

Divadlo Aréna

Zabiják Joe (Chris)
Rent (company)
Lesk a bieda kurtizán (Lucien/ Theodore)
#dubček (Prvý/ Dubček)

Mária Bartalos (Mia)

Absolventka konzervatória v Nitre po jeho skončení pokračovala v štúdiu na VŠMU. Mladá herečka s výrazným speváckym a tanečným talentom sa na obrazovkách prvýkrát predstavila v dennom seriáli Panelák a o niekoľko rokov v seriáli Kukučka. Svoje nadanie využíva aj na divadelných doskách, kde je súčasťou stvárňovania jej postáv aj spev. Tanečné zručnosti zasa využila vo filme Backstage, vďaka ktorému získala pozornosť aj divákov v susednom Česku.

Filmografia (výber)

2018 Tvoja tvár znie povedome
2018 Backstage (Mary)
2018 Inšpektor Max (Žaneta)
2017 – Oteckovia (Linda)
2015 Kukučka (Táňa Jablonská)
2008 Panelák (Adela)

Divadlo (výber)

Slovenské národné divadlo

Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch (grófka Hrabovská)

Radošinské naivné divadlo

Jááánošííík po tristo rokoch

Tomáš Maštalír (Dávid)

Jeden z najtalentovanejších a najvýraznejších hercov svojej generácie sa začal divadlu venovať už počas strednej školy. Pokračoval v štúdiu na VŠMU pod vedením takých legiend ako Emil Horváth, Juraj Slezáček, Peter Mikulík alebo režisér Ľubomír Vajdička. Hneď po promócii sa stal členom činohry Slovenského národného divadla.

Do povedomia verejnosti sa dostal vďaka úlohe v seriáli Ordinácia v ružovej záhrade, odvtedy sa na obrazovkách objavuje takmer nepretržite. Tomáš je predovšetkým divadelný, televízny a dabingový herec, ktorý na seba vo filme upozornil až v roku 2017 vo filme Čiara, avšak hneď s veľmi pozitívnym ohlasom aj v medzinárodnom meradle.

Za viac ako dvadsať rokov profesionálnej kariéry stvárnil obrovské množstvo postáv od dramatických až po komediálne a okrem viacerých diváckych cien jeho herectvo vysoko oceňujú aj kritici.

Filmografia (výber)

2017 Čiara (Adam Krajňák)
2016 – 2018 Za sklom (Tibor Maxovský)
2015 – 2018 Búrlivé víno (Riči Kramer)
2013 – 2015 Chlapi neplačú (Michal Lánsky)
2011 – 2013 Dr. Ludsky/ Dr. Dokonalý (Daniel Ludsky)
2011 – 2012 Hoď svišťom (Oskar Bojo)
2007 – 2010 Ordinácia v ružovej záhrade (Michal Gregor)

Divadlo (výber)

Slovenské národné divadlo

W. Shakespeare: Richard III. (Richard)
K. Horák: Prorok Štúr a jeho tiene (Jozef Miloslav Hurban)
L. N. Tolstoj: Anna Karenina (Vronsky)
T. Williams: Posledná stanica túžba (Stanley Kowalski)

Divadlo Aréna

D. Ives: Venuša v kožuchu (Thomas)
T. Williams: Sklenený zverinec (Jim O´Connor)
D. Mamet: November (Charles Smith)

Divadlo Andreja Bagara, Nitra

J. Austenová: Pýcha a predsudok (Darcy)

Letné shakespearovské slávnosti

W. Shakespeare: Antonius a Kleopatra (Antonius)
W. Shakespeare: Večer trojkráľový (Malvolio)

Ocenenia

2018 Krištáľové krídlo za rok 2017 – Divadlo a audiovizuálne umenie
2018 Slnko v sieti za rok 2017 – najlepší herec
2009 Igric (cena pre hercov do 30 rokov)
2009 OTO 2008 – herec roka
2008 OTO 2007 – herec roka

Dávid Hartl (Andrej)

Pre väčšinu divákov je absolvent Štátneho konzervatória v Bratislave predovšetkým Róbertom Remiášom z filmu Únos. Na prvý pohľad nenápadný herec však má na svojom konte široký záber postáv – od muzikálových až po činoherné. Nebojí sa ani odvážnych stvárnení ako napríklad v hre Equus.

Filmografia (výber)

2018 Vlci (Kubo)
2017 Únos (Róbert Remiáš)
2009 Nedodržaný sľub (Dežo)

Divadlo (výber)

Nová scéna

P. Shaffer – Equus (Alan)
W. Russel – Pokrvní bratia (Mickey)
P. Pavlac, B. Filan, J. Ďurovčík – Ôsmy svetadiel (Tomáš)
A.L. Webber – Mačky (Skimbal)
G. Presgurvic – Rómeo a Júlia (Paris)

Divadlo Aréna

G. van Houts – Bankári (David/ Zelený)
F. Wedekind – Lulu (Hugenberg)

Juraj Loj (autor)

Obľúbený herec, ktorého televízni diváci poznajú predovšetkým ako Martina Roznera zo seriálu Búrlivé víno, začínal po skončení VŠMU v nitrianskom Divadle Andreja Bagara. Pravidelne boduje na medailových priečkach diváckych hlasovaní. Stvárnil množstvo postáv, či už komediálnych alebo dramatických. V súčasnosti sa venuje predovšetkým divadelnému herectvu.

Filmografia (výber)

2018 Sestričky (Tomáš)
2018 Tvoja tvár znie povedome
2017 Za sklom (Dávid Antol)
2013 – 2016 Búrlivé víno (Martin Rozner)

Divadlo (výber)

Divadlo Aréna

M. Casella – Írska kliatba (Keiran)
F. Wedekind – Lulu (Schwarz)

Divadlo Andreja Bagara

M. D. Levin/ N. V. Gogoľ – Mŕtve duše (Neznámy)

Iné

G. Barylli – Chlieb s maslom

Peter Bebjak

Jeden z našich najoceňovanejších režisérov absolvoval VŠMU najskôr v odbore herectvo a neskôr filmová a televízna réžia. Začínal krátkymi filmami ako napríklad Štefan (1998), ktorý na Festivale študentských filmov Áčko získal ocenenie za najlepší film, Striebornú medailu na Brnenskej 16 a cenu IGRIC na MFF v Trenčianskych Tepliciach.

Úspešné sú aj jeho celovečerné filmy. Prvý z nich, Marhuľový ostrov, získal Grand Prix na MFF v Rouen. Nasledoval film Zlo a v roku 2015 Čistič, ktorý si odniesol okrem ocenenia Slnko v sieti aj niekoľko sošiek Igric. Doteraz najviac úspechov si pripísal ako režisér filmu Čiara. Z MFF Karlovy Vary si odniesol cenu za najlepšiu réžiu a rovnaké ocenenie získal aj v rámci slávnostného večera Slnko v sieti.

Peter Bebjak je však verejnosti známy najmä ako režisér viacerých úspešných televíznych seriálov, ktoré nakrúcal pre slovenské, rovnako ako aj pre české televízie – napr. Za sklom, Dr. Ludsky, Mesto tieňov, Odsúdené, Kriminálka Anděl, Specialisté alebo Mordparta. Za minisériu Spravedlnost si DNA Production odniesla cenu Český lev a práva na tento ich seriál kúpila produkčná spoločnosť Matta Damona a Bena Afflecka.

Filmografia – režisér (výber)

2019 Trhlina
2018 Vianočné želanie
2017 Čiara
2017 Spravedlnost
2017 Četníci z Luhačovic
2016 – 2017 Mordparta
2016 – 2018 Za sklom
2015 Čistič
2014 – 2016 Případy prvního oddelení
2012 Mesto tieňov
2012 Zlo
2011 Marhuľový ostrov
2010 VoiceS
2009 Ako som prežil
2009 Odsúdené
2008 – 2012 Mesto tieňov
2008 – 2014 Kriminálka Anděl
2007 Darkroom
2006 Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

Ocenenia

2018 Český lev – Spravedlnost – Najlepší televízny film alebo miniséria
2018 Slnko v sieti 2017 – Čiara – Najlepšia filmová réžia
2017 Medzinárodný filmový festival Karlovy Vary – Čiara – Najlepšia réžia
2013 IMZ Dancescreen, San Francisco, USA – VoiceS – Najlepší tanečný film nad 15 minút
2009 OTO 2008 – Cena týždenníka život – Mesto tieňov

JOZEF KARIKA

Jeden z najúspešnejších slovenských spisovateľov je absolventom histórie a filozofie a predtým, ako začal obsadzovať prvé priečky v predajnosti kníh, pracoval ako historik v múzeu, televízny redaktor, vedúci marketingového a grantového oddelenia mestského úradu a hovorca mesta Ružomberok. Dnes je rešpektovaným autorom thrillerov a hororov a jeho diela o podsvetí, korupcii a mafii patria medzi čitateľsky najobľúbenejšie. Za približne desať rokov sa len vo vydavateľstve IKAR predalo viac ako 100-tisíc výtlačkov jeho kníh.

Knihy (výber)

2018 Priepasť
2017 Čierny rok: Vojna mafie
2016 Trhlina
2015 Čierny rok: Vláda mafie
2015 Tma
2014 Strach
2013 Na smrť 2: Bez milosti
2012 Na smrť
2011 Nepriateľ štátu
2011 V tieni mafie 2: Čas dravcov
2010 V tieni mafie

Ocenenia (výber)

Cena Platinová kniha za román Trhlina
Cena Zlatá kniha za román Strach
Cena Zlatá kniha za román Nepriateľ štátu
Cena Zlatá kniha za román Čierny rok: Vojna mafie
Cena Zlatá kniha za román Čierna hra: Vláda mafie
Cena čitateľov Anasoft litera 2017 za román Trhlina
Cena Platinová kniha za román V tieni mafie (najvyššie ocenenie za predajnosť, aké sa na Slovensku udeľuje – za vyše 25 000 predaných výtlačkov)
Cena literárnej kritiky Zlaté pero za román Čierna hra: Vláda mafie
Špeciálna cena za vyše 100 000 predaných výtlačkov vo vydavateľstve Ikar
Cena Zlatá kniha za román V tieni mafie 2.: Čas dravcov (udeľuje sa za viac než 15 000 predaných výtlačkov)
Cena Zlatá kniha za román V tieni mafie (udeľuje sa za viac než 15 000 predaných výtlačkov)

KNIHA

Toto nie je pre teba. Dodnes si tú vetu pamätám. Igor sa na mňa pozrel, nadvihol obočie a povedal: Toto nie je pre teba. Zaujal ma tón, akým to skonštatoval. Dovtedy som si bol istý, že celá záležitosť je iba vtip, kanadský žartík – alebo že mám do činenia s bláznom či zúfalcom, ktorý chce byť za každú cenu zaujímavý. Pravdupovediac, ani teraz – vyše roka po stretnutí – neviem, či vravel pravdu alebo si vymýšľal. Prípadne, v akom pomere boli namiešané skutočnosť a výmysly…“ (ukážka z predhovoru autora ku knihe)

Kniha na pomedzí legendy a reality vznikla inak ako ostatné diela jedného z najpredávanejších slovenských spisovateľov Jozefa Kariku. Po vydaní mysteriózneho trileru Strach sa mu ozval človek, ktorý mu porozprával skutočne desivý príbeh. On toto rozprávanie zaznamenal, mnohé tvrdenia overil a doplnil o výsledky vlastného pátrania. Na pozadí hrôzostrašného príbehu tak opisuje jednu z najväčších záhad Slovenska – nevysvetliteľné miznutie ľudí v pohorí Tribeč.

Jozef Karika si začiatkom roka 2017 za predaj Trhliny odniesol Platinovú knihu, ktorá sa udeľuje za 25-tisíc predaných výtlačkov. Získal aj cenu čitateľov v prestížnej ankete Anasoft litera.

A čím je tento príbeh výnimočný podľa samotného autora?

TRIBEČ

Záhadné zmiznutia, tajomné znamenia… Príbehy, o ktorých rozpráva hrdina knihy Igor, sú témou rozhovorov v okolí Tribeča už takmer storočie. Množstvo faktov si divák/ čitateľ môže overiť kdekoľvek na internete.

Keď čítame o záznamoch Waltera Fischera, rovnako ako Igor si vieme nájsť prvý komplexný „materiál“ (http://howadoor.wz.cz/tribec.html). Tajomný Howadoor v ňom popisuje konkrétne miesta a prípady, ktoré sa tu udiali. Ale nie sú to len autori bez mena. Bermudskému štvoruholníku v Tribeči – územiu medzi Nitrou, Zlatými Moravcami, Topoľčanmi a Partizánskym – sa venujú aj mienkotvorné médiá (https://hnonline.sk/expert/155343-bermudsky-stvoruholnik-v-tribeci).

Prípady, ktoré sa spomínajú v knihe, sa skutočne stali. Niektoré obete, ako Soňa Tóthová (https://moravce.dnes24.sk/sona-je-nezvestna-uz-15-rokov-139112), sa nikdy nenašli. Žila v Jelenci a naposledy túto 22-ročnú ženu videli v marci 1997. Odišla z domu a odvtedy akoby sa po nej zľahla zem.

Viac šťastia mala v roku 2011 20-ročná Lucia zo Zlatna (https://www.cas.sk/clanok/188830/patraju-po-lucii-20-ktora-sa-sama-vybrala-na-turisticky-vylet/), ktorá sa sama vybrala na turistický výlet. Na výlet sa vybrala sama, bola to skúsená turistka. Keď sa nevrátila, začali ju ľudia z dediny hľadať. V noci našli na vrchole Tríbeča jej zápis v turistickej knihe, že tam o tretej popoludní bola a že sa teší domov. Keď sa po tridsiatich hodinách vrátila domov, bola celá dorezaná (http://www.pluska.sk/slovensko/regiony/nezvestna-lucia-nasla.html).

Ani vydaním knihy záhadné zmiznutia neprestali. V lete roku 2017 sa v Skýcove stratil 25-ročný Marek (https://www.cas.sk/clanok/589990/zahada-tribecskeho-stvoruholnika-opat-oziva-marek-25-sa-nevratil-domov-niektori-zmizli-navzdy/). Po tridsiatich hodinách ho našiel jeho priateľ ležať v potoku. Bol úplne dezorientovaný, nerozprával a v nemocnici zomrel.

FOTKY

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
VIDEO